torsdag den 18. december 2008

Sovsen mand! Husk sovsen...


Foto: Jakob Kristian Sørensen
Julesovsen, hvad med den? For en and, gås og en flæskefætter med sprød hud er jo dælens lækkert, men uden smørelsen er det bare ikke helt godt nok. Her kommer en måde og en variant, som afhænger af om man har fulgt vejen til den perfekte and. Wow, det lyder nærmest religiøst...
Well, for enden af vejen til den perfekte and står man så med en gryde med en herlig væske fra and, urter og forskelligt. Det er en fond og den skal op og koge. Bare forsigtigt. Smag på den - hvis den smager godt og intenst er den ved at være klar. Hvis den er tynd i smagen skal den enten reducere mere eller have tilsat lidt krudt (fond fra flaske). Herfra er der så mindst 2 muligheder:

1. Smag til med salt og jævn med favoritjævningsagregatet - smørbolle, maizenaaaaaa eller jævner.

2. I med fløde og kog sammen, smag til og jævn jf. pkt. 1.

Smag til sidst til med lidt tyttebær- eller ribsgelé - it adds a little xmax to that sovs!

Ps. Husk at lave alt for meget! Julemaven kræver at være fyldt op konstant - så lad and, flæsk og lidt brunede kartofler stå på komfuret til om aftenen. Og til om natten.
Så kan man liste op og nappe en brun med lidt and og dyppe i den nu tyktflydende kolde sovs. Det er sagen er det! Og så ses vi til spinning på den anden side af nytår - efter omkring 12.000 timers intens idrætsudøvning vil også julen være brændt væk...

2 kommentarer:

Signe sagde ...

Apropos Husk at lave rigeligt... Smid endelig sovsen i fryseren, der er ikke noget der kan peppe en januarhakkebøf op, som en god omgang julesovs!!!

Jakob Kristian Sørensen sagde ...

Sovs kan peppe min januarbøf helt op! I fryseren med det der overlever nattens komfurhugst!