fredag den 26. december 2008

Gamle opskrifter til nye år


Foto: Runolfur - Photopop.dk - fra min bog 'Utemat'

Julen er ikke engang forbi, og stakåndede af den hævede lever der presser mod lungen, haster vi videre til the big bang! Nytåraften.
Nu sidder vi jo alle midt i en recession, hvor vi har mistet formuer på vores aktier, ejendommene som skulle være vores pension og den gode bankforbindelse i Roskilde, men for ganske kort tid siden var penge jo ikke et problem. Det var noget vi havde!
Det synes jeg vi skal mindes med en østersopskrift. For dengang - i de glade dage - var der jo ikke en nytårsmiddag uden hummer, trøfler, kaviar og masser af østers vel?
Jeg holder i øvrigt helt utrolig meget af det lille bløde dyr. Helst serveret af 'the oyster pimp' i New Orleans - men de dur sgu oss' her i decemberkolde Danmark!

Østers i spicy vinaigrette

En intens vinaigrette er klassisk til østers. Syrligheden fra eddiken (eller citrus, vin etc.), de kraftige urter og friske løgs skarphed samt oliens fedme bringer den salte østers i fuldendt balance.

24 østers i egne skaller – åbnede og skyllet i en smule (hav)vand
0,5 dl. sherryeddike
2 dl. ekstra jomfru olivenolie
1 spsk. meget finthakket fennikel
1 spsk. meget finthakkede frisk kørvel
1/2 fed meget finthakket fed hvidløg
1/4 rødløg meget finthakket
1 spsk. meget finthakket rød chiliVend samtlige ingredienser til vinaigretten sammen. Smag til med olie og eddike. Server på de åbnede østers så væsken flyder sammen med den salte væske fra den friskåbnede østers.
Drik bobler til. Masser af bobler - man KAN ikke få for meget af det stads!

2 kommentarer:

Signe sagde ...

Hvor blev løget af?

Jakob Kristian Sørensen sagde ...

Så er løget på plads - tak!