mandag den 15. december 2008

Hvordan laver man juleand?


Hvordan man steger den perfekte juleand...? Sådan her:

1 and - helst fersk - men hvis den er frossen så lad den tø op i køleskab i 3-4 døgn

3 løg i både
4 æbler i både
1 stort bdt. timian - vasket
1 pastinak - skrællet og skåret i 2 cm stykker
2 persillerødder - som pastinakken
15 svesker
1 helt hvidløg - toppen skåret af og delt i fed
2 porrer - skåret i 2 cm. stykker
10 laurbærblade brækket i små stykker
20 sorte peberkorn
Havsalt fra den gode skuffe

Varm ovnen op til 150 grader.
Tør anden grundigt ind og udvendigt. Gnis den med salt indvendigt.
Fyld den til bristepunktet med urter, krydderurter, krydderier og grønt.
Luk den med en kødnål i måsen,
hæld lidt væske (vand el. hvidvin feks.) i en bradepande og gnid skindet grundigt ind i salt. Sæt den ind i ovnen og lad den få varmen i 4 timer.
Dryp den et par gange i timen i væsken der samler sig omkring dyret. Det har den godt af.

Tag anden ud og tøm den forsigtigt for indholdet. Læg det med lidt ekstra væske tilbage i bradepanden og stil det i ovnen i 15 minutter.

Sigt væsken grundigt for urterester, og brug væden som grundlag for sovs. 'Lav masser af sovs!' sagde kokken!

Skru ovnen op til 225 grader. Stil anden ind igen og giv den ca. 15 minutter - eller til skindet er sprødt.

Skær den ud med kærlighed og server den med hele svineriet - brunede og hvide, rødkål og masser af sovs!

God jul......

PS. Gås er same same, bare læg et par timer til - og brug lidt ekstra til at fylde kadaveret op med.

3 kommentarer:

Tove sagde ...

Vi vil ha' gås :-)

Jakob Kristian Sørensen sagde ...

ok - gåse-åse ;-)

Lillemor sagde ...

Jeg vil bare lige indskyde, at jeg synes det er skønt, du har givet anden et øjenbryn. Det manglede da bare.